La maçoneria a Catalunya, una perspectiva històrica

Image

26

set. 23

El dia 30 de setembre, a les 7 del vespre, la Universitat Popular de Caldes de Montbui presentarà les activitats que es faran durant els mesos d’octubre i novembre.

Aquestes activitats comencen amb la conferència: La maçoneria a Catalunya, una perspectiva històrica, que en Joan Francesc Pont Clemente durà a terme.

“Al voltant de l’any 1000, coincidint amb l’art romànic, els picapedrers, fusters i mestres d’obra es van començar a constituir en gremis. Aquests darrers disposaven d’un cobert per guardar les eines de treball, menjar o dormir, que denominaven ‘lògia’. Amb l’arribada de l’art gòtic aquests mestres d’obra es van fer arquitectes en el sentit més actual de la paraula, i, com més creixien en importància, més es reservaren els secrets del seu ofici. Així va néixer el gremi dels maçons o mestres d’obra, format pels aprenents, els oficials o companys i els mestres, que són encara avui dia els títols o graus dels maçons actuals. Per pertànyer a aquesta confraria, calia ser presentat per un mestre que assumia el paper de padrí i que responia de les capacitats i els bons costums del seu fillol. Així funcionaven els maçons denominats ‘operatius’, que amb el temps van anar evolucionant sense perdre les antigues normes de convivència, insòlitament igualitàries per l’època.”

Joan Francesc Pont Clemente és Catedràtic de Dret financer i tributari de la Universitat de Barcelona, ​​Acadèmic de la Reial de Ciències Econòmiques i Financeres així com de la Reial de Doctors, i Vicepresident Tercer de la Cambra de Comerç de Barcelona, en què presideix la Comissió d’Afers Jurídics i Fiscals. Iniciat a la Lògia Minerva-Lealtad nº 1 (GLSE) el 1984, a la qual ha pertangut sense interrupció des de llavors, va ser Gran Mestre Adjunt de la Gran Lògia Simbòlica Espanyola i Venerable Mestre Fundador de la Lògia Pedra Tallada núm. 70 (GLSE) ) . President de la Fundació Francisco Ferrer i Guàrdia i president-coordinador del think tank maçònic europeu COMALACE per al bienni 2014-2015. Va ser també Sobirà Gran Comanador del Suprem Consell Maçònic d’Espanya.

Informació treta de:

https://www.sapiens.cat/temes/catalunya/macons-a-catalunya_15458_102.html

https://www.masonica.es/autor/joan-francesc-pont-clemente/