El Rusc i l’Eixam

El Rusc es un associació de consum formada per un grup de persones que s’organitzen col·lectivament per comprar aliments ecològics. Aconseguint així proveir-se d’aliments sans i de qualitat, potenciar maneres sostenibles de produir aliments i de treballar, i establir relacions entre els consumidors i productors basades en l’equitat i la solidaritat.

Els objectius generals del Rusc són:

  • La solidaritat i la cooperació, tant en el si de l’entitat com a fora, enteses com l’única forma de viure per a qui desitja una societat diferent: igualitària, solidària i ecològica.
  • La democràcia i la participació directa, com a norma de funcionament social i polític a través de l’assemblea sobirana, en la qual tots els membres tenen la possibilitat de participar i intervenir des del mateix moment en què n’esdevenen socis/es.
  • I a un nivell més específic: Auto formació de les persones que integren l’associació sobre diferents temes d’interès o sobre necessitats existents en la tasca organitzativa. D’acord amb aquest objectiu, el Rusc ha organitzat i a participat a activitats relacionades amb el consum ecològic, i amb el consum conscient: xerrades de Som Energia, tallers de Llars verdes, taules rodones, fires d’entitats.
  • La relació amb altres cooperatives i associacions a nivell local, nacional, estatal, etc., necessària per a la consolidació i desenvolupament real de la cooperació entre entitats afins, alhora que es creix cap a una xarxa d’economia alternativa.
  • Difusió de la nostra tasca per tal de promocionar la fundació d’altres grups de consum. Fruit d’aquest objectiu, i de l’augment d’interès, El Rusc va acompanyar la creació d’un nou grup de consum a Caldes: l’Eixam, amb qui comparteix objectius, local i activitats.

Els criteris de compra

En base a les motivacions dels membres del Rusc, el dia 5 de novembre de 2004, en assemblea general, es van decidir els requisits i criteris que havien de guiar la compra de productes i que havien de servir per triar els proveïdors. Aquests principis no són excloents uns dels altres, sinó complementaris i no es regeixen sobre un ordre jeràrquic per la seva importància o prioritat vers els altres.

  • Que el producte sigui eco­-biològic. Per tal de potenciar aquells Els criteris de compra pagesos i pageses, productors/es, elaboradors/es i distribuïdors/es que treballen en la línia de no agressió al medi ni a les persones.
  • Condicions laborals. El Rusc opta per adquirir aquells productes elaborats i distribuïts en condicions laborals justes i equitatives.
  • Qualitat i preu. El Rusc té com a propòsit desincentivar el consum elitista de productes ecològics. La denominació d’un article com ecològic té el risc de ser utilitzat com excusa per incrementar el seu preu de forma que sigui inaccessible per molta gent.
  • Com a consumidors crítics reclamem el dret d’adquirir productes de qualitat a un preu raonable.
  • Proximitat. El consum de productes de proximitat suposa una major coherència ideològica en el nostre consum perquè incorpora el valor de l’estalvi energètic en el transport, el suport als pagesos i pageses del nostre entorn i la promoció de la sobirania alimentària.
  • Embalatge. Es Prioritzen els productes a granel i que minimitzin l’ús d’envasos i embalatges innecessaris.
  • Producte fresc de temporada. Busquem recuperar la cultura de consumir producte de temporada, sent nosaltres qui ens adaptem al camp i no adaptar el camp al nostre gust.
  • Voluntat de transformació per part del productor. Valorem també aquells productors que malgrat no tenir l’aval de producte ecològic, tenen la voluntat i el compromís de modificar el mode de producció, acostant­-lo als nostres requisits.

Properes activitats

Actualment no tenim a l'agenda
cap esdeveniment organitzat
per l'entitat El Rusc i l’Eixam.

Darreres notícies de l'entitat

Ara mateix no hi ha novetats.