El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista fa un balanç “molt positiu” de la inauguració del nou teatre.

Image

05

febr. 24

Jaume Pieres: “Un nou recurs que té molt potencial per a la projecció cultural de Caldes”

El president del Centre, Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui, Jaume Pieres, ha fet un balanç “molt positiu” de la inauguració del Teatre del Centre de Caldes que ha tingut lloc aquest passat cap de setmana, de la qual ha destacat “l’entusiasta resposta tant dels socis del Centre com dels calderins que han volgut participar en la benvinguda al nou espai”.

L’acte d’inauguració del nou teatre van tenir lloc el passat divendres, 2 de febrer, a les 19:00 hores, en una sala abarrotada, que va comptar amb la intervenció de l’alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Barcelona, Andreu Felip; el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero; la secretària de la Junta Directiva de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Pilar Firmas, i el president del Centre, Jaume Pieres. I el dissabte el teatre es va tornar a omplir amb la preestrena d’HE MORT EL POP, una coproducció d’Apunta Teatre, El Maldà i la Federació d’Ateneus de Catalunya en el marc de l’Any Guimerà, que ha estat creada per Lluís-Anton Baulenas, dirigida per Marc Vilavella, i que compta amb la direcció i creació musical de Marc Sambola. També cal ressaltar la bona acollida que està tenint l’exposició retrospectiva sobre la història del Teatre del Centre, una mostra que es pot visitar a L’Altell de l’entitat fins el 22 de febrer.

Caldes de Montbui -i també la comarca del Vallès Oriental, com va puntualitzar Emilio Cordero- disposa d’un nou teatre de 200 localitats totalment equipat i accessible que permetrà posar en escena els espectacles del grup de teatre del Centre, així com programar actuacions de la coral, concerts de jazz, projeccions cinematogràfiques i conferències, però també és una sala oberta a les entitats i projectes culturals del municipi.

En aquest sentit, Pieres ha advertit de la necessitat d’elaborar “una programació que permeti combinar el contingut associatiu amb altres propostes professionals i més comercials”, i ha reconegut que “tots els implicats, és a dir, entitats, administració i el Centre, hem d’aprendre a gestionar aquest nou recurs que té molt potencial per a la projecció cultural de Caldes”.

“Volem treballar amb l’Ajuntament de forma decidida per dotar al nou teatre d’una programació de qualitat al servei del municipi i és per això que hem de buscar la manera de garantir la sostenibilitat de l’equipament creant un marc de col·laboració clar i àgil a través d’un conveni que ens permeti afrontar amb garanties aquesta nova etapa”, ha explicat el president del Centre.

El compromís dels socis i el suport de l’administració

Les obres de rehabilitació del Teatre del Centre han suposat una inversió total de més d’un milió d’euros, que s’ha finançat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, la Generalitat de Catalunya i el propi Centre, que ha demostrat un gran exercici de compromís i sacrifici. De fet, els socis del Centre han treballat de forma voluntària durant molts anys per tirar endavant aquest nou equipament que pretén convertir-se en un referent cultural per a la comarca.

La inauguració del Teatre del Centre és un reconeixement a aquest treball i dedicació dels socis del Centre. Una entitat que, durant els anys de rehabilitació, a més de programar activitats de cultura popular, ha afrontat altres nous projectes comunitaris, com la cooperativa d’habitatge social Coobert, la Universitat Popular de Caldes de Montbui, el club mixt de Rugby & Touch o el Concurs de Teatre Amateur de Caldes (TACA’M).

Un teatre amb molta història

Les primeres peces teatrals que es van representar al Centre de Caldes daten de finals del segle XIX i, ja als anys 20 del passat segle, un grup de socis sota el nom d’Agrupació del Centre i Companyia d’Aficionats del Centre van començar a programar actuacions al teatre de l’entitat.

Va ser una època en la que l’activitat social i cultural de Caldes de Montbui es coïa a les seves entitats i espais socials, que competien per oferir el millor programa. La Festa Major, i les festivitats populars com el carnestoltes i altres dates destacades del calendari eren els grans moments de trobada, tot i que, de manera recorrent, es programaven activitats i espectacles al teatre de l’ateneu.

Durant la 2a República, la programació d’actes socioculturals es combinava amb l’activitat política, motiu pel qual el Centre va patir una forta repressió franquista a partir de l’any 1939, que va comportar la confiscació del seu local social i les seves pertinences. Va ser a partir de 1978, amb la recuperació de l’espai, quan es va tornar a obrir el teatre i s’hi va reactivar l’activitat d’arts escèniques.

Actualment, 159 anys després de la seva fundació, el Centre acull i promou entitats, seccions i esdeveniments culturals de tota mena, posicionant-se com un espai de referència a Caldes en l’àmbit social, artístic i cultural.