Home > FRONTERES D’AHIR I D’AVUI. UN RECORREGUT PER L’EUROPA FORTALESA

Agència Talaia

L’Agència Talaia és una cooperativa sense ànim de lucre que treballa per la comunicació transformadora i el periodisme social i compromès. L’entitat forma part d’organitzacions com Opcions, la Xarxa d’Economia Social i Solidària i la Federació de Cooperatives de Catalunya. Des del seu naixement l’any 2017 ha posat el focus en el seguiment de processos migratoris i la cobertura en punts fronterers centrant-se sobretot en l’anomenada frontera sud de l’Estat Espanyol.

Les cobertures s’han publicat a mitjans com el Diari Ara, El Salto, La Mira, La Directa, el Diari Jornada o la Revista 5W. D’entre els projectes propis de l’Agència Talaia hi trobem la sèrie documental 18+1, i el llibre de literatura juvenil Tan sols viure, tots dos projectes sobre joves que migren sols. El projecte 18+1 va ser guardonat amb el Premi a millor projecte periodístic dels Carles Rahola, i Tan sols viure ha estat publicat amb Pagès Editors en català i l’Editorial Milenio en castellà. Durant el confinament de març de 2020, la cooperativa va publicar un especial anomenat Confinament de classe sobre els efectes a diversos col·lectius de persones migrades, entre ells, els jornalers que resideixen als assentaments del Mar de Plástico.

Un altre dels projectes en matèria de migracions de l’Agència Talaia és MURS, una instal·lació artística que s’acompanya del treball d’investigació del Centre Delàs. La iniciativa, que neix amb el Festival Lluèrnia i que s’ha presentat ja a Olot i Sant Cugat amb més programacions per aquest 2021, és una construcció a mida real de les tanques de Ceuta i Melilla amb complements en llum i so. La instal·lació denuncia els més de mil murs construïts arreu d’Europa i els elements violents que s’hi troben, com per exemple les concertines.

PREU: 12€ (10€ socis de l'Ateneu Centre Democràtic)
*Recordeu que en cas de necessitat hi ha la possibilitat d'accedir a beca.

 

OBJECTIUS

Conèixer la situació de militarització de fronteres europees així com les rutes actives que hi ha. Alhora, ser conscient dels diversos processos que s’han anat donant durant els darrers anys tant en les fronteres terrestres com marítimes.

CONTINGUTS

Sessió 1:
Des d’una perspectiva més global, coneixerem Europa com a territori protegit mostrant les diverses rutes actives així com la situació concreta dels punts fronterers i també la resposta burocràtica i militar de Schengen. Aquí passaríem per crisis concretes com la situació dels refugiats sirians a Grècia el 2016 o el pic de 2018 a Andalusia.

Sessió 2:
Continuant amb la temàtica migratòria, aprofundirem en una sessió en el fenomen de joves que migren sols, un tema implica que Catalunya com a destinació principal dins l'Estat Espanyol. La sessió consistirà en una introducció al tema, un visionat de documental i un col·loqui posterior.

METODOLOGIA

La primera sessió consisteix en una ponència amb suport audiovisual. La segona consistirà en el passi d’un documental i un col·loqui.

NOMBRE DE SESSIONS: 2. Els dies 12 i 19 de gener

HORARI: Dimecres de 19:00 a 20:30

PROFESSORA: Sara Montesinos

INICI DEL SEMINARI EL DIMECRES 12 DE GENER DE 2022