Home > CURSOS > L’ESCRIPTURA COL·LECTIVA

DESCRIPCIÓ I METODOLOGIA

L’objectiu del curs serà fer una aproximació teòrica i pràctica a la metodologia de l’escriptura col·lectiva, implementada per SOM Editorial Colectiva a Mèxic, coordinada pel professor. Des del 2014, aquesta entitat sense finalitats de lucre ha impulsat tallers d’escriptura grupals que produeixen, com a resultat, llibres en els quals els continguts són consensuats, les temàtiques pactades i les històries creades i posteriorment compartides en comú. En aquest sentit, els llibres reflecteixen les emocions i les dinàmiques de cada grup i poden ser importants catalitzadors i generadors de petites transformacions. L’escriptura col·lectiva va trobar en el Proyecto Ja’ab, primera iniciativa de SOM Editorial Colectiva, una plataforma de projecció exterior i la metodologia ja s’ha replicat en diversos espais en base a la reflexió sobre el territori, la identitat, les cosmovisions i el patrimoni, principals eixos de la metodologia.

PREU: 21 euros (19€ sòcies del Centre)
*Recordeu que en cas de necessitat hi ha la possibilitat d'accedir a beques

FORMAT AULA: En línia

INICI DEL CURS EL DIJOUS 18 DE MARÇ DE 2021

TEMARI

  1. Què és l’escriptura col·lectiva? Justificació teòrica de la metodologia. Presentació del Proyecto Ja’ab i de la col·lecció de 12 llibres i d’altres exercicis d’escriptura. Sistematització del procés, encerts i errors, consells per a un bon exercici d’escriptura col·lectiva i per a l’edició de llibres participatius.
  2. Tècniques d’escriptura col·lectiva i experimentació literària amb els alumnes (cadàver exquisit del moviment surrealista, deriva urbana el moviment situacionista, libros cartoneros a l’Amèrica Llatina, projectes comunitaris diversos, escriptura digital).
  3. Plantejament d’un llibre col·lectiu ambientat a Caldes de Montbui: elecció de l’època històrica, la trama principal i trames secundàries, personatges i conflictes, escenaris).
  4. Hi podria haver una quarta sessió per comentar els textos motivats per la sessió 3.

SESSIONS: 3. Els dies 18 i 25 de març; 8 d’abril. Podria haver una 4a sessió per a comentar el treball de la 3a sessió.

HORARI: Dijous de 20:00 a 21:30

PROFESSOR: Joan Serra Montagut