Home > CURSOS > ELS CONDEMNATS DE LA TERRA: L’EXPERIÈNCIA COLONIAL

Aquest curs forma part de l'acord de la UPCM amb el Casal Català de la península de Yucatán a Mèxic, i Miguel Peyró impartirà el mateix curs, en aquest cas en castellà i en horari de diumenge, per a les persones d'allí inscrites.

DESCRIPCIÓ

"Els condemnats de la terra" és el títol d'una obra fonamental del moviment d'alliberament anticolonial del segle XX, escrita pel filòsof i psiquiatre martiniquès Franz Fanon (1925-1961).

Aquest curs no tracta específicament d'aquest llibre, sinó d'una de les idees claus que conté i que Fanon anomenava "la psicopatologia de la colonització", és a dir l'efecte autodestructiu sobre el "nadiu" que la maquinària colonial posa en marxa com una part més de la seva gran obra de destrucció general (de vides, de recursos, de l'entorn...).

OBJECTIUS

Reflexionarem aquí sobre el procés històric del colonialisme i sobre l'efecte que ha tingut i té tant sobre la vida i la consciència dels colonitzats com sobre la imatge global del món que han imposat els colonitzadors, i que és en la que normalment creiem.

PREU: 26 euros (23€ sòcies del Centre)
*Recordeu que en cas de necessitat hi ha la possibilitat d'accedir a beques

NOMBRE DE SESSIONS: 6. Els dies 17 i 24 de març; 7, 14, 21 i 28 d’abril.

INICI DEL CURS EL DIMECRES 17 DE MARÇ DE 2021

 

 

DINÀMICA

Per les sessions d'aquest curs passaran i explicaran la seva visió "condemnada" no només Franz Fanon, sinó també José Martí, Ho Chi Minh, Malcolm X, Angela Davis, Aimé Césaire o Huey Newton. I, per l'altra banda, també veurem moltes imatges "felices" del procés colonial: postals pintoresques "d'ultramar", descripcions de "pobles exòtics", relats d'aventures fantàstiques de viatgers europeus... o sigui tota la producció cultural feta per justificar el crim col·lectiu més gran de la història de la humanitat. Imatges amb les quals hem crescut i que encara conformen les nostres certeses sobre el món i la seva diversitat cultural. Llavors ens vindran també a visitar durant les sessions les ombres falses de Robinson Crusoe, Phileas Fogg, Tarzan, Gary Cooper vestit de soldat de la legió estrangera i el mateix Doctor-Livingstone-suposo.
I sobretot debatrem molt sobre com alliberar-nos d'aquesta mentalitat colonial que ens continua dominant, enverinant les nostres relacions amb els "diferents", fent-nos a tots condemnats de la terra.

TEMARI

  1. Què és el colonialisme, i com funciona?
  2. Com es va produir la conquesta del món?
  3. Com és que la gent de les colònies aguanta un dia més la seva situació?
  4. Per què l'administració colonial fa la guerra també a les llengües?
  5. Com van aconseguir fer-se sentir les veus colonitzades, i què van dir?
  6. Com ens en sortirem de la relació colonial entre cultures?

FORMAT D'AULA: En línia

HORARI: Dimecres De 19:30 a 21:00

PROFESSOR: Miguel Peyró