Home > Notícia > EXPOSICIÓ “HORACIO QUIROGA O EL ARTE DEL CUENTO”

Mostra de pintures, dibuixos, fotografies i gravats a la Biblioteca

La Universitat Popular de Caldes de Montbui presenta l’exposició “Horacio Quiroga o el arte del cuento”. Una mostra de pintures, dibuixos, fotografies i gravats de diversos artistes d’Uruguai sobre l’obra de l’escriptor, que ha estat cedida pel senyor Pedro Valenzuela, cònsol de l’Uruguai a Barcelona. Amb aquesta activitat, la UPCM vol consolidar el seu compromís per reforçar el lligam i ponts de diàleg amb altres cultures i altres pobles. I segons assenyala en Norbert Froufe, membre del grup impulsor, "és un honor coincidir en aquest propòsit d’obertura i coneixença amb el senyor Pedro Valenzuela. La seva voluntat de compartir un fragment de la cultura del seu país, a través de la persona i el llegat d’Horacio Quiroga, i amb el desig de conèixer la realitat del nostre ha fet possible aquest espai de trobada".
Un altre objectiu d'aquesta mostra és acostar la persona i l’obra d’Horacio Quiroga a la ciutadania i, per tant, ampliar el coneixement literari de l’autor.

L’acte inaugural serà el dijous 2 de desembre a les 18h a l’auditori de la Biblioteca de Caldes de Montbui. Un acte que comptarà amb l’assistència de l’alcalde Isidre Pineda, el regidor d’Educació Josep Busquets, el cònsol Pedro Valenzuela i d’altres persones del consolat, de membres del grup impulsor de la UPCM com també del Centre Ateneu Democràtic i Progressista. Prèviament a la inauguració de l’exposició, és previst que el cònsol i acompanyants visitin i siguin rebuts a l’Ajuntament.

Val a dir que l’acte és obert al públic però a causa de les mesures anti covid, l’aforament és limitat i per assistir cal fer reserva al telèfon 93 862 67 56 – WhatsApp 683 267 016.

TRES VISIONS SOBRE LA FIGURA I OBRA DE QUIROGA

Cal remarcar que durant l’acte inaugural es retrà homenatge Horacio Quiroga amb tres xerrades que visionen i complementen la vida, obra i època de l'escriptor:
Horacio Quiroga, una vida, un legado universal”. A càrrec del Cònsol de l’Uruguai Pedro Valenzuela. Un extracte de la biografia d’Horacio Quiroga des d’una perspectiva humana i propera. L'home que ha tingut una vida afectiva complexa i ha triat conviure amb la natura per mitigar el seu dolor.
“Horacio Quiroga una vida a la deriva?”. Conduïda per Liévana Medina, filòloga hispànica i investigadora literària. Ella parlarà de la seva literatura fent èmfasi en el dolor, la foscor i la mort. Analitzarà el conte A la deriva com a metàfora de la lluita entre la natura salvatge i l'ésser humà.
“Horacio Quiroga i el seu temps”. Amb la intervenció de Conxa Ortega, historiadora  i professora de secundària. Ella aprofundirà, a manera de nexe històric, en els lligams d’Uruguai i Catalunya, tot situant els dos països a banda i banda de l'Atlàntic en l'època en què l'escriptor va viure (1878-1937).

L’exposició restarà oberta al públic i es podrà visitar en horari de Biblioteca fins al 18 de desembre. També hi haurà una visita guiada a l’exposició d’alumnes de l’escola El Calderí el dia 15 de desembre pel matí, activitat que estarà comissariada per Lièvana Medina.

HORACIO QUIROGA

Escriptor i poeta uruguaià, Horacio Quiroga (1878-1937) està considerat un dels mestres del relat de l’horror en castellà, i una de les figures que mereixen una reivindicació constant per aconseguir elevar-lo a un nivell semblant al d'altres autors com Edgar Allan Poe.
Quiroga va començar la seva carrera literària lligat a la poesia temptejant els estils de l'època, com ara el simbolisme o modernisme.
Va col·laborar amb nombroses revistes i diaris i, després de passar una temporada a París, a causa de la mort del seu padrastre Quiroga va tornar a Uruguai. Allí va publicar el seu primer llibre, però després que, de manera accidental, va ferir mortalment el seu amic Federico Ferrando, l’escriptor va decidir establir-se a Buenos Aires, on va escriure i publicar antologies com Contes d'amor, de bogeria i de mort, La gallina degollada y otros cuentos, Contes de la selva, Anaconda, o Los desterrados.
La vida de Quiroga va estar marcada per la tragèdia i la depressió, amb grans desgràcies i morts tant a l’àmbit familiar com dins el seu cercle d'amistats. Tampoc en l'àmbit econòmic va ser afortunat i va fer fallida diverses vegades. Es va establir en diverses ocasions prop de la selva, aspecte que descriu en part de la seva obra.
Quiroga va morir a Buenos Aires després de suïcidar-se en conèixer que patia un càncer d'estómac.