Home > Conferència > L’ESCRIPTORA GLÒRIA SABATÉ INAUGURA EL CURS ACADÈMIC 2021-2022

Més d’una cinquantena de persones van seguir la conferència de la professora i escriptora Glòria Sabaté Marín Dones que llegeixen, dones que prenen la paraula, la qual inaugurava el nou curs acadèmic 2021-2022 de la Universitat Popular de Caldes de Montbui (UPCM). Un acte que representa el retorn, després de gairebé dos anys, a l’espai habitual de la Universitat com és el Centre Democràtic i Progressista. Entre els convidats, a més de la comunitat de la Universitat, cal destacar la presència de l’alcalde Isidre Pineda i del regidor d’Educació i Formació permanent Josep Busquets.

 

 

Abans de donar pas a la intervenció de Glòria Sabaté, des del grup impulsor de la UPCM, Norbert Froufe va obrir l’acte amb una breu explicació pel que fa al plantejament del curs 2021-2022, amb el qual s’arriba al cinquè curs acadèmic des de que es va posar en marxa l’any 2017. D’aquesta manera, entre les novetats va destacar la incorporació a l’equip docent de Sara Montesinos, periodista que ofereix el seminari Fronteres d’ahir i d’avui. Un recorregut per l’Europa Fortalesa. També va remarcar la consolidació de l’equip docent amb les seves propostes pedagògiques, “equip que estarà coordinat per les professores Liévana Medina i Conxa Ortega”. Pel que fa a la direcció estratègica de la Universitat, va posar de relleu la necessitat d’incidir en la participació, amb la proposta de fer una assemblea decomunitat àmplia –professorat i alumnat- “un cop hagi començat a rodar el curs per tal de recollir iniciatives i propostes, i una altra a final de curs”. Per acabar, Froufe va ressaltar dues activitats molt engrescadores que suposen l’obertura la UPCM cap a l’exterior: una exposició de gravats i dibuixos sobre l’obra de l’escriptor uruguaià Horacio Quiroga, activitat que es farà en col·laboració amb el consolat d’Uruguai a Barcelona cap al mes de desembre a la Biblioteca de Caldes de Montbui; i una jornada de poesia amb participació de poetesses i poetes tant de proximitat com d’arreu del territori, prevista per a la primavera de 2022.

Per la seva part, el president del Centre Ateneu Democràtic,  Jaume Pieres,  després d’agrair la presència de la conferenciant Glòria Sabaté i donar les gràcies a la Universitat per tornar a arrencar, “val a dir que hem patit molt, amb el  covid-19 i amb el fet de posar-se al dia amb el tema telemàtic, ha estat un gran esforç que també se’ls ha d’agrair”, va assenyalar.

L’alcalde Isidre Pineda va fer palès la necesstat tant a la nostra població com a la resta del país, de trobar espais de socialització i de trobada entre la comunitat, espais que treballin amb l’educació i la cultura, “I el Centre Democràtic i Progressista ja fa anys que treballa en aquesta línia, i fruit d’aquesta feina és el projecte de la Universitat Popular de Caldes de Montbui, sens dubte un gran projecte”. Pineda va afegir que “problemes com la pandèmia també els podrem superar amb més cultura, amb més educació, amb formació permanent, exactament el que fa la Universitat Popular i el que fa el Centre Democràtic”.

“DONES QUE LLEGEIXEN DONES QUE PRENEN LA PARAULA”

Glòria Sabaté Marín, doctora en Filologia i professora a la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona, activitat que l’apassiona i compagina amb l’escriptura, va mostrar el seu domini de l’oratòria amb la magistral conferència que va oferir sota el títol Dones que llegeixen, dones que prenen la paraula: La cultura com a camí revolucionari. De l’Edat mitjana al segle XX.  Sabaté va centrar el seu discurs posant en valor totes les dones que al llarg del temps han fet una tasca molt important per a la cultura i han estat totalment silenciades. Segons que va exposar, al llarg de la nostra tradició literària i cultural, les dones han estat silenciades, menystingudes i oblidades. Hi ha certs moments històrics, però, en què elles lluiten per trencar el paper que la societat els va assignar només pel fet d’haver nascut dones i, “valentes, prenen la paraula, i ho fan com a via d’autoconeixement i alhora com un camí de revolució personal i social, perquè no en va creuen fermament que la cultura és alliberadora”.  Va subratllar dos moments històrics i especialment significatius: el renaixement del segle XII i el modernisme de finals del XIX i inicis del segle XX, amb les trobairitz per una banda, i escriptores lluitadores perquè les dones poguessin accedir a la cultura, dones pioneres com ara Carme Karr, Dolors Monserdà, Francesca Bonnemaison, “dones feministes i pioneres? Sí, però que aposten per la cultura i l’educació però des d’un vessant burgés i catòlic”, i al costat d’aquestes dones hi ha les dones progressives com Àngels López d’Ayala i Amalia Domingo Soler, les quals apareixen al llibre de Sabaté El Vel de la deessa (novel·la guanyadora del Premi Néstor Luján de Novel·la Històrica 2020), “dones que busquen el feminisme, la lluita obrera, la llibertat de la dona lliure, sense servir ni al marit ni al patró ni al capellà. I com ho fan? A través de moviments de la massoneria i a través de moviments espirituals alternatius a l’església catòlica (els Bons homes i les Bones dones), per això també són anomenades dones espiritistes i lliurepensadores ”.  Glòria Sabaté va acabar la seva exposició evidenciant que encara resta molta feina a fer, feina per a fer un món més just, més igualitari, “i com ho podem fer? Amb la unió, amb sentiment crític, amb la cultura, amb l’educació i amb la plena llibertat de tothom, també dels animals... I què passa? Hi ha interessos que diuen no. Llavors, què convé? Centres com aquest, la Universitat Popular. Necessitem Universitats populars a tots els pobles, ara sortim a fer la revolució. Cada vegada que agafeu un llibre i llegiu, cada vegada que feu un curs a la Universitat Popular, esteu fent la revolució. La lluita continua, despertem...”, va concloure.