Home > Conferència > JOSEP MARIA SOLÉ I SABATE OBRE EL CURS 2018-2019 DE LA UNIVERSITAT POPULAR DE CALDES DE MONTBUI
Més d’un centenar de persones van seguir la conferència de l’historiador calderí Josep Maria Solé i Sabaté Heterodoxes. Rebels i revolucionaris de la Catalunya contemporània, la qual inaugurava diumenge passat 23 de setembre el primer quadrimestre del curs 2018-2019 de la UPCM. Entre els convidats a l’acte, cal destacar la presència de l’alcalde Jordi Solé, i la regidora d’Educació i Formació permanent Roser Guiteras.

 

Abans de donar pas a la intervenció de Josep Maria Solé i Sabaté, des de el grup coordinador de la UPCM es va fer una breu explicació pel que fa al plantejament del curs 2018-2019, concretament al primer quadrimestre, amb un repàs  de les novetats com també de les diferents propostes. Es va destacar els representant de les entitats que col·laboren amb la cessió d’espais per fer les classes, el director de l’IES Manolo Hugué, Jaume Balart, i el President del Consell Rector de Coop 70, Joseba Polanco. I també es va fer referència a tot l’equip docent que hi participa en aquest curs: Liévana Medina, Mercè Borràs, Conxa Ortega, Núria Escrig, Alaine Fradley, Helena López, Mireia Pascual, Eva Til, Sira Riera, Eduard Garcia, Josep Gallart, Jordi Martí, Jordi Galí, Emili Cortavitarte, Daniel López, Martí Olivella, Arnau Galí i Joseba Polanco.

El president del Centre Democràtic, Jaume Pieres, encetava els parlaments remarcant la importància de poder adquirir coneixements i que aquests estiguin a l’abast de tothom, recordant la frase d’Anselm Clavé “Instruïu-vos i sereu lliures, associeu-vos i sereu forts, estimeu-vos i sereu feliços”.
L’alcalde Jordi Solé va felicitar al Centre Democràtic i Progressista com a entitat impulsora de la UPCM, que després d’un primer curs engega amb una oferta ampliada de continguts:  “segurament hi ha pocs pobles de les característiques de Caldes que comptin amb una oferta formativa per adults tan completa i promoguda per diverses entitats, com la que es mou aquí”, va dir.

Per la seva part, la regidora Roser Guiteras va agrair la tasca que es du a terme des de la UPCM, “sobretot avui dia que la gent té tantes ganes de formar-se que millor que tenir aquesta Universitat”. També va expressar el seu agraïment perquè hi hagi tants docents il·lusionats per compartir, “perquè al final la vostra tasca és compartir, compartir els vostres coneixements amb la resta de població, amb l’alumnat… que ells també compartiran amb vosaltres”.

“HETERODOXES REBELS I REVOLUCIONARIS”

 

Josep maria Solé i Sabaté amb la conferència Heterodoxes. Rebels i revolucionaris de la Catalunya contemporània, va centrar el seu discurs en aquesta època fent un recorregut històric a través de les persones. N’havien de ser 23 per coincidir en el calendari, però l’erudició i les ganes d’explicar de Josep Maria Solé i Sabaté van fer que fossin molts més els personatges “rebels i revolucionaris de la Catalunya contemporània”. Algunes molt conegudes d’altres no tant, però que van destacar pel seu activisme i lluita política, social i cultural. Figures com Abdó Terrades, Joaquim Rubió i Ors, Francesc Ferrer i Guàrdia, Josep Anselm Clavé, Mossèn Jacint Verdaguer, Enric Prat de la Riba, Salvador Seguí, Antoni Gaudí, Lluís Companys, Francesc Macià, Teresa Claramunt, Federica Montseny, Caterina Albert (Víctor Català), Pompeu Fabra, Joan Corominas, Quico Sabaté, Joan Fuster, o de les files del MIL (Moviment Ibèric d’Alliberament), com Oriol Solé Sugranyes, Santiago Soler Amigó, Josep Lluís Pons Llovet i Salvador Puig Antich… Solé i Sabaté va tancar la conferència  recordant el calderí Eduard Ragassol. Personatges tots que van traçar un camí en defensa de la catalanitat des de l’acció política, sindical o cultural. En definitiva, un munt d’ històries de vida tant diverses com heterodoxes, alhora que fascinants.