Un estudi sobre l’espoli franquista a Caldes detalla i documenta què va passar amb els béns del Centre.

Image

24

març 23

El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista insta a l’Ajuntament a completar la segona fase de l’estudi, alhora que l’encoratja a acompanyar a l’entitat en tots aquells processos que li permetin recuperar el patrimoni que li va ser incautat.

Així mateix, i en nom de l’entitat, el President Jaume Pieres i Garcés manifesta la ferma voluntat de l’entitat de prendre totes les mesures escaients i iniciar els procediments respectius per tal de recuperar els 91m2 que El Centre va perdre i no ha recuperat.

En roda de premsa celebrada ahir a convocatòria de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, i celebrada a la seu social de El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista, es va presentar la primera part de l’estudi dut a terme per la Dra. Neus Morán -una de les veus acadèmiques de més prestigi en l’estudi de l’espoli franquista a Catalunya- relatiu a l’Espoli Franquista patit per les empreses i entitats de Caldes.

En aquesta primera part de l’informe suara esmentat, es van analitzar els casos de diversos industrials i empresaris de Caldes que van patir la requisa, així com també de les entitats jurídiques incautades i víctimes de l’espoli, destacant el cas més clar de pèrdua patrimonial en el cas de El Centre.

En torn de paraula, la Dra. Neus Morán va posar en valor l’estudi dut a terme fins al moment i que permet afirmar que Caldes va ser un municipi on l’Ajuntament franquista va instigar i dur a terme amb la màxima cruesa possible l’incautació patrimonial per empobrir les persones i entitats considerades desafectes al règim.

L’alcalde Isidre Pineda va refermar, en el si de la moció aprovada en ple de l’Ajuntament, el compromís que comporta que el consistori actual – en tant que hereu de l’Ajuntament franquista – asumís la responsabilitat de les requises dutes a terme en aquell període. I va destacar també la importància del treball dut a terme fins al moment, emplaçant-se a tenir la segona fase de l’estudi acabada a l’estiu.

I el Regidor de la CUP, Ferran Gay, en representació del partit polític que va presentar la moció que va ser aprovada, va demanar que cal seguir fent passos endavant, que a la moció hi havia altres compromisos com els de suprimir els noms de persones vinculades amb el franquisme dels carrers de Caldes i que per tant restava molta feina encara per fer i camí a recórrer.

Per tant des de El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista, esperem que pugui culiminar-se el treball iniciat, que aquest no es quedi en un mer treball divulgatiu i il·lusionat per l’equip de govern, i que, malgrat les mancances normatives que presenta la Llei 20/2022 de 19 d’octubre, des de les administracions públiques es doni el suport necessari a l’entitat per emprendre el camí per la integra restitució del total patrimoni expoliat.