Recuperem la nostra memòria

Image

04

gen. 16

Ens dirigim a vosaltres per demanar col·laboració als socis i a tota la ciutadania vinculada al Centre en algun moment de la seva història, per recuperar documents o testimonis que aportin informació del Centre al llarg dels seus 150 anys d’existència. El material recollit formarà part d’un llibre que es publicarà pròximament.

El Centre neix l’any 1865, com un projecte cívic i comunitari que realitza i promou activitats de caire cultural, social i política de forma ininterrompuda fins la guerra civil del 1936-1939. Un cop acabada, comença un període de repressió i oblit amb la depuració dels membres de la Junta i la incautació de l’edifici. És clar que el règim feixista va intentar esborrar del mapa el llegat i tasca del Centre a Caldes.

És per això que fa una crida als socis i familiars d’aquests i a tota la ciutadania, per revisar petites joies documentals que estiguin a casa i que puguin aportar testimonis de la història del Centre i reconstruir-ne així la seva memòria. En aquest sentit, són de valor rebuts antics, llistats de socis, tiquets, escuts, fotografies o altres documents. Es fa també una crida especial de material gràfic sobre “el Montepío” la societat de socors que ajudava els treballadors en cas de malaltia, així com també de l’afiliació i organització dels diferents partits polítics del segle XIX i XX.

Seguint la línia d’incidència social que sempre ha caracteritzat al Centre, l’altre objectiu d’aquest projecte de recerca col·lectiva és conèixer la persecució i exili que van patir els socis i membres de la Junta del Centre, durant el període de repressió franquista.

Els documents es poden escanejar i enviar a l’adreça de correu electrònic memoriacentre@gmail.com. També es poden fotocopiar i entregar en mà, dins un sobre, i al mateix ateneu del carrer Corredossos indicant que són per a la Memòria del Centre.

Totes aquelles persones, comerços, entitats, empreses, etc que col·laborin d’una manera o altra en aquesta reconstrucció de la memòria del Centre seran citades en un apartat del llibre que actualment està preparant la historiadora, Amàlia Bosch i que es publicarà l’any que ve. A la vegada, també se citarà la procedència de la informació si aquesta és la voluntat de qui la lliura.

El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista és conscient que remoure el passat no acostuma a ser fàcil, però creu que, superades les possibles recances, fer-ho és un acte de justícia envers els avantpassats que van fer créixer aquesta casa. Per ells i pels que vénen el Centre vol compartir aquesta oportunitat.