HISTÒRIA DE LA DONA DES DE LA PERSPECTIVA DE GÈNERE. RELAT D’UNA INFÀMIA

Image

20

abr. 23

Hem començat el curs Història de la dona des de la perspectiva de gènere. Relat d’una infàmia organitzat per la Universitat popular de Caldes de Montbui i impartit per la Victòria Ortega. El curs durarà 6 sessions i intentarem entendre la història des d’un punt de vista ben diferent. Fins fa ben poc, la història era escrita pels homes i protagonitzada per ells mateixos. Però de dones, n’hi ha hagut sempre i han fet tant com els homes. Per tant, ens parlarà de dones, de dones de classe baixa i de dones de classe alta.

Avui ens ha presentat les diferències entre masclisme i feminisme, entre patriarcat i matriarcat, a la primera part; a la segona, la dona al món antic, a la prehistòria, moment en què la maternitat era molt important (es veu en pintures i en les escultures de les Venus prehistòriques), moment en què la dona aportava més del 60% dels aliments, entre la recol·lecció i que ajudava a la caça en equip.

Quan arriba el sedentarisme, s’instal·la la propietat i el control de les plantes. Igualment canvia el llenguatge i comencen a sorgir els conceptes (fonamentals per poder transmetre els coneixements). Amb el sedentarisme, també arriba l’intercanvi de llenguatge, de coses i de dones. S’intercanvien perquè hi ha la possibilitat de l’incest. I així asseguren que no passi. La dona passa de ser subjecte a objecte.

I la setmana vinent continuarem amb la història de les dones. Si hi teniu interès, podeu apuntar-vos-hi aquí mateix.