El Cicle Veïns viatja a Sardenya amb la veu de Claudia Aru

Image

30

gen. 17

La cantant sarda actua el pròxim diumenge 5 de febrer al Centre, Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui. El Cicle Veïns proposa una tarda sarda en que la polifacètica artista sarda serà la principal atracció de l’esdeveniment. L’actuació començarà a les 18,30 hrs i es completarà amb una xerrada oberta amb l’historiador Marcel Farinelli i degustació gastronòmica amb productes de l’illa.

Claudia Aru és una cantant de gran prestigi a Sardenya, on ha rebut diversos premis i guardons. De lletres compromeses, la seva música destil·la un gran amor per la terra on viu. El seu últim disc “Momoti” alterna funky, rock, blues, una samba burlanera, swing i música típica dels balcans. L’estil de la Claudia és desenfadat i irònic en els seus texts, de vegades compromesos i de vegades molt divertits.
Després del concert s’obrirà un espai de conversa entre el públic i la cantant, on podrem parlar de la seva música, però també de la situació socio-política de l’illa, de la llengua i la cultura sardes i el que sorgeixi. Per això, el Cicle Veïns comptarà amb la col·laboració de l’historiador alguerès, establert a Barcelona, Marcel Farinelli. A més, tot plegat, s’acompanyarà també amb un petit tast de gastronomia sarda a càrrec de la “Cooperativa Cafè del Centre”.

Més dades sobre la Claudia Aru

La Claudia Aru és una cantautora de la illa de Sardenya i la seva música té sabors de jazz, swing i country. Entre els anys 2002 i 2005 va cursar part dels seus estudis d’Història de l’Art a la ciutat de Barcelona, on va aprofitar per estudiar jazz a l’escola “Taller de Músics”.

Al 2006 va viure a Nova York, on va estudiar cant i va participar a prestigioses jam sessions.

Al 2008 tornà a Sardenya i va formar un duo de música electrofolk amb sonoritats dub amb Francesco Medda anomenat “Bentesoi” i van publicar els àlbums “Tripland” (2008) i “Folk you!” (2010). Van participar en els Festivals més importants de l’illa, d’Itàlia i d’Europa.

Al 2012, la Claudia va presentar el seu primer disc en solitari, tornant a l’acústic. El disc presenta diversos gèneres, passant del blues al country, del bolero al rock i al gospel, amb unes pinzellades de swing manouche. Aquesta varietat sponora s’uneix a una varietat lingüística. La Claudia canta en italià, castellà, anglès, però sobretot en sard, el veritable protagonista de la seva obra.

Al 2013 va treure el disc “A giru a giru”, el seu segon treball com a solista.

Al 2015 va sortir el disc que presenta actualment, “Momoti”, que per primera vegada produeix ella mateixa.

“Momoti” és l’equivalent del nostre “home del sac”, un símbol de la por amb el qual s’espanta als nens per aconseguir que es portin bé. Aquest “momoti”, encara que ningú l’ha vist mai, t’atemoreix, et condiciona, et bloqueja. En el seu disc, la Claudia pretén desafiar i destapar el monstre, enfrontar-lo a les seves pròpies mentides, demostrar que “Momoti” no existeix, que el que existeix en realitat és la por que tenim a dins i que l’alimenta. La cançó que dóna nom a l’àlbum ens anima a no tenir més por, perque una vegada enfrontades i combatudes, les nostres pors no podran limitar el nostre coratge i els nostres actes.

https://www.youtube.com/watch?v=IUSJUU3dzaY

Apunt sobre Marcel Farinelli

El Cicle Veïns torna a comptar amb la presència de l’historiador d’origen alguerès. Doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra està especialitzat en insularitat, i més concretament en l’evolució de històrica de les illes de Sardenya i Còrsega. Un apassionat de la Mediterrània autor del llibre “Història de L’Alguer” que ens va presentar en una anterior edició del Cicle Veïns al Centre. Ara mateix està immers en la preparació d’un nou treball sobre Antoni Mossa, una de les figures polítiques més rellevants de la Sardenya de postguerra.

Per saber més sobre el Cicle Veïns

cicleveins

Aquest cicle neix amb la intenció d’aproximar-nos a les cultures més properes a casa nostra (occitana, aragonesa, valenciana, castellana, basca, etc), amb la finalitat de fer conèixer la diversitat cultural i lingüística dels territoris més propers i adonar-nos que les nostres cultures són permeables, que compartim trets que ens agermanen i alhora ens enriqueixen.