Inici > CURSOS > LLENGÜES I CULTURES

LLENGÜES I CULTURES

Aquest curs és una introducció general al món del llenguatge i les llengües. En ell estudiarem què suposa parlar una llengua, una cosa que tots fem des de la infància i per tant s'ha convertit en un procés tan natural que poques vegades reflexionem sobre tot el que implica. Veurem com les llengües són rics i complexos tresors que descriuen la realitat amb formes úniques, fent que els éssers humans vegin el mateix món sota prismes molt diversos. Analitzarem i debatrem les relacions de les llengües amb les cultures i els pobles, estudiant la història de les seves lluites pel dret a existir, i d'aquesta manera el curs vol facilitar les eines per poder intervenir en els importants debats lingüístics actuals del nostre país.

METODOLOGIA

Cada classe consistirà en una exposició de la matèria indicada en el programa, amb l'ús d'exemples de diferents llengües i cultures del món, seguida d'un apartat de qüestions i preguntes i un debat entre els assistents. Utilitzarem imatges, gràfics i textos explicatius complementaris.

Preu curs: 21 euros (16 € només per a sòcies del Centre Democràtic)
*Recordeu que en cas de necessitat hi ha la possibilitat d'accedir a beques

Nombre de sessions: 6 . El dies 13, 20, 27 de febrer; 6, 13 i 20 de març.

Horari: de 19.30 a 21.00

LLOC: Institut Manolo Hugué

INICI DEL CURS EL DIMECRES 13 DE FEBRER DE 2019

TEMARI

1) Les llengües ens van fer humans.
Què són les llengües i com funcionen. El mite de les llengües difícils. Les comunitats lingüístiques. La llengua materna i la identitat personal: fins a quin punt parlo com sóc. El paper de la comunicació no verbal.

2) Parlar una llengua és habitar un món.
La relació de les cultures amb les llengües. Com cada llengua descriu el món d'una manera pròpia i diferent. Canvis culturals i canvis lingüístics.

3) Llengües, països, classes, estats.
Quina és la diferència entre una llengua i un "dialecte". La lluita pel reconeixement de les llengües. Diferències socials i diferències lingüístiques. Com les formes de parlar s'associen a estatus i estereotips socials. Com "ens sonen" les llengües estrangères i per què.

4) L'aventura de les escriptures.
Diferències entre parlar i escriure una llengua. Com, on i per què van néixer les escriptures. Llengües i tipus d'escriptures. Les escriptures com poders socials.

5) Parlar és formar part d'un món plural.
La diversitat lingüística al voltant del món. Les llengües i les seves evolucions històriques. Hi ha llengües més antigues que altres? Com viatgen les llengües. El mestissatge lingüístic.

6) Parlar la llengua del imperi és callar.
Les llengües com identitats col•lectives. L'imposició de les llengües com a estratègia de dominació. Processos i passos de l'extinció lingüística. La defensa i la revitalització de les llengües en el món global d'avui.

PROFESSOR: Miguel Peyró Garcia